Φορέας υλοποίησης: Γιατροί του Κόσμου, Ελληνική Αντιπροσωπεία
Αποτέλεσμα: Βελτίωση της ποιότητας στέγασης και άλλων υπηρεσιών παρέχονται σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής
Ποσοστό επιχορήγησης: 90%
Ποσό χρηματοδότησης έργου: € 994.875
Διάρκεια: Ιούλιος 2020 – Φεβρουάριος 2023
Το έργο στόχευσε στην προστασία και υποστήριξη των γυναικών και των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αίτησης ασύλου και στην ταχεία εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την ομαλή διαβίωσή τους στη χώρα. Το Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας λειτουργεί προσφέροντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στις γυναίκες και τα παιδιά τους σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες για τις ωφελούμενες γυναίκες, όπως το Μετρό και το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου. Με δυναμικότητα 44 κλινών, προσφέρει πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, δωμάτιο για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για φαγητό και δημιουργική απασχόληση. Συνολικά, 175 ευάλωτες γυναίκες αιτούντες άσυλο και τα παιδιά τους επωφελήθηκαν κατά την περίοδο υλοποίησης.
Συνολικά, 175 ευάλωτες γυναίκες αιτούντες άσυλο και τα παιδιά τους επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής.
Αποτελέσματα:
Το έργο παρείχε βασικές υπηρεσίες, όπως τρόφιμα, σετ υγιεινής και ρουχισμό, εξασφαλίζοντας παράλληλα ασφαλείς και άνετες συνθήκες διαβίωσης. Οι προσβάσιμοι χώροι, το δωρεάν Wi-Fi και οι εξοπλισμένες κουζίνες βελτίωσαν την ποιότητα ζωής, ενώ οι πρόσφατες ανακαινίσεις βελτίωσαν τη λειτουργικότητα.
Η υγειονομική περίθαλψη και η ψυχολογική υποστήριξη ξεπέρασαν τους στόχους, προσφέροντας πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, οδοντιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου-Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ιδίως στην αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών των παιδιών και στην πρόσβαση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Η ψυχολογική υποστήριξη περιελάμβανε εξατομικευμένα σχέδια και ομαδικές συνεδρίες, προωθώντας την αποκατάσταση του τραύματος, την αυτονομία και την ενδυνάμωση.
Οι υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και διερμηνείας επεκτάθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση πολύπλοκων νομικών προκλήσεων και του διαφορετικού γλωσσικού υπόβαθρου των ωφελούμενων, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στους απαραίτητους πόρους. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, προσφέροντας μαθήματα ελληνικής γλώσσας και σεμινάρια για τα δικαιώματα στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων σε μουσεία, περιηγήσεων στα αξιοθέατα, γιόγκα και capoeira, υποστήριξαν μια ολιστική προσέγγιση για την ευημερία των ωφελούμενων.
Μια σημαντική επιτυχία ήταν η εγγραφή στα σχολεία: Τα 41 από τα 50 παιδιά σχολικής ηλικίας εντάχθηκαν σε δημόσια σχολεία, γεγονός που διευκολύνθηκε από τη στενή συνεργασία με τις εκπαιδευτικές αρχές. Ενώ το εργο εξυπηρετούσε αρχικά μόνο αιτούντες άσυλο, προσαρμόστηκε στο πλαίσιο της τροπολογίας 3 ώστε να συμπεριλάβει και μη αιτούντες άσυλο, όπως Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντας υπηρεσίες που απαιτούσαν ιδιαίτερη πολιτισμική ευαισθησία. Αυτή η ευελιξία υπογράμμισε τη σημασία των πρωτοβουλιών που υποστηρίζονται από τους δωρητές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που συνδέονται με την επικαιρότητα, ενώ παράλληλα να διαχειρίζονται πιθανές εντάσεις μεταξύ διαφορετικών ωφελούμενων.
Το έργο έδωσε προτεραιότητα στην ένταξη στην ελληνική κοινωνία και την αγορά εργασίας μέσω επαγγελματικού προσανατολισμού, μαθημάτων γλώσσας και συνεργασιών με οργανώσεις όπως η «Οδύσσεια». Οι γυναίκες ενθαρρύνθηκαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στο κέντρο και να δώσουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, προωθώντας την ενδυνάμωση.
Προσφέροντας ασφαλή στέγαση, εκπαίδευση, επαγγελματική εξέλιξη και ψυχολογική φροντίδα, το έργο προώθησε την αυτονομία και την ευημερία, ιδίως μεταξύ των επιζώντων από έμφυλη βία και τραύμα. Η προσαρμοστικότητά του στην αντιμετώπιση εξελισσόμενων κρίσεων και πολιτισμικών ευαισθησιών ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο του στην υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών.