Έργο Πρόσκλησης: Διάπλους

Φορέας υλοποίησης: ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Αποτέλεσμα: Βελτίωση της ποιότητας στέγασης και άλλων υπηρεσιών παρέχονται σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής
Ποσοστό επιχορήγησης: 90%
Ποσό χρηματοδότησης έργου: 1,615,058 ευρώ
Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε

 

Κατά τη διάρκεια του έργου φιλοξενήθηκαν 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο και ευάλωτες γυναίκες, αιτούσες άσυλο στην Ελλάδα, με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Διαμερίσματα Φιλοξενίας Ευάλωτων Γυναικών- Αιτουσών Άσυλο

Δημιουργήθηκαν 16 θέσεις φιλοξενίας σε τρία διαμερίσματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενήθηκαν 20 ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο, εκ των οποίων οι 11 ήταν μονογονείς, και 17 παιδιά (9 αγόρια και 8 κορίτσια). Οι χώρες καταγωγής τους είναι το Ιράν, το Ιράκ,  η Συρία, το Καμερούν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Αλγερία και η Σομαλία.

Το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ»

Μέσα από 15 θέσεις στον ξενώνα επείγουσας φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ», είχαν τη δυνατότητα να βρουν ασφαλή στέγη 31 ασυνόδευτα παιδιά (11 αγόρια και 19 κορίτσια) ηλικίας από 5 μέχρι έως 18 ετών. Στα παιδιά προσφέρθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες και φροντίδα με στόχο τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντός τους. Οι χώρες καταγωγής των παιδιών είναι το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ και χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Διαμερίσματα εποπτευόμενης διαβίωσης

Στο πλαίσιο της εποπτευόμενης διαβίωσης, λειτούργησαν συνολικά 12 διαμερίσματα για ασυνόδευτα αγόρια, ηλικίας 16 έως 18 ετών, με παρεχόμενες 48 θέσεις φιλοξενίας τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Καβάλα, τη Δράμα και τα Ιωάννινα. Στις θέσεις αυτές φιλοξενήθηκαν 72 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια, που παραπέμφθηκαν στα διαμερίσματα από τις Ασφαλείς Ζώνες (Safe Zones), οι οποίες λειτουργούσαν από την ΑΡΣΙΣ έως και τον Νοέμβριο του 2021, και από δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Η καταγωγή των ωφελούμενων είναι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Σουδάν και την Σομαλία.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έργου «Διάπλους», 19 παιδιά κατάφεραν να επανενωθούν με συγγενικά τους πρόσωπα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, 8 παιδιά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα  Μετεγκατάστασης και ταξίδεψαν στην Ευρώπη, ενώ 15 ενηλικιώθηκαν και παραπέμφθηκαν με ασφάλεια σε στεγαστικά προγράμματα ενηλίκων.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, εδώ.