Διαχειριστής Επιχορήγησης:

EEA Grants: Επίσκεψη των Δωρητριών Χωρών στο HOUSE2, το νέο ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στην Αθήνα.

Ημερομηνία

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου, 2021 με αφορμή την 4η Ετήσια Συνάντηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού των EEA Grants, του Εθνικού Σημείου Επαφής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και των Διαχειριστών Επιχορήγησης των ελληνικών προγραμμάτων των EEA Grants.

 

Η πρώτη υβριδική (δια ζώσης και διαδικτυακή) εκδήλωση, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, έλαβε χώρα εχθές, 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα δέκα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα επιτεύγματα αλλά και οι προκλήσεις που έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει οι Διαχειριστές Επιχορήγησης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η αντιπροσωπεία του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού επισκέφθηκε το HOUSE2, το νέο ξενώνα για ασυνόδευτα αγόρια ηλικίας 6-11 ετών και ασυνόδευτες ανήλικες μητέρες με τα παιδιά τους. Μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί τριάντα ένα ασυνόδευτα παιδιά.

Το HOUSE2 ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2020, φιλοδοξώντας να καλύψει την ανάγκη παροχής νέων θέσεων φιλοξενίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες των ασυνόδευτων ανήλικων. Αποτελεί το δεύτερο σπίτι για παιδιά που έχουν εκτεθεί σε κινδύνους, εκδιώξεις, βία και έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. Το HOUSE2 είναι ο δεύτερος ξενώνας που λειτουργεί ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ), ένα φιλανθρωπικό σωματείο που προσφέρει τις υπηρεσίες του αδιάκοπα, από το 1924.

Τα ασυνόδευτα παιδιά και οι ανήλικες μητέρες, λαμβάνουν -μεταξύ άλλων- κοινωνική φροντίδα και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική, νομική υποστήριξη και αντιπροσώπευση, υπηρεσίες διερμηνείας, και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, εκδηλώσεις και δράσεις δικτύωσης, χάρη στη συνεργασία του ΣΜΑΝ με τοπικούς και δημόσιους φορείς.

Ο κ. Jon Erik Strømø, Επικεφαλής της αντιπροσωπείας και Διευθυντής των EEA and Norway Grants του τομέα της Κεντρικής Ευρώπης, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που επισκεφθήκαμε αυτόν τον ξενώνα που λειτουργεί τόσο καλά για  μικρά ασυνόδευτα παιδιά και τις ανήλικες μητέρες με τα παιδιά τους. Στο HOUSE2 αυτή η ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού μπορεί να βρει ένα δεύτερο σπίτι και προστασία. Αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων και είμαι ευγνώμων για την καλή χρήση των EEA and Norway Grants στην Ελλάδα».

 

Το HOUSE2, με Φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων, χρηματοδοτείται από τα EEA Grants μέσω του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και την αξιολόγηση των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων). Διαχειριστής της επιχορήγησης είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με τη HumanRights360.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Ακολουθήστε μας στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης: Facebook | Twitter | LinkedIn

#Forhumanrightsineurope #Forabetterfuture #Workingtogether #EEAGrants

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας:

Ελένη Ζαχαροπούλου
M. (+30) 6974206873 | E-mail: eleni.zacharopoulou@humanrights360.org

 

Photo credits: Μάριος Λώλος

 

Shopping Basket