Διαχειριστής Επιχορήγησης:

1.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτα παιδιά θα υποστηριχθούν σε 40 μήνες

Ημερομηνία

Με στόχο την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών και των ευάλωτων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με τη HumanRights360 – ενεργώντας ως διαχειριστής επιχορήγησης για το πρόγραμμα – ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της Ανοικτής Πρόσκλησης του προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση”. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, όλοι οι συμμετέχοντες και οι παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, το Γραφείο Χρηματοοικονομικού Μηχανισμού στο Βέλγιο που αποτελεί το Διαχειριστή Προγράμματος, τη Διεύθυνση Μετανάστευσης στη Νορβηγία (UDI) ως Εταίρος Συνεργασίας Δωρητών και στην Ελλάδα: το Εθνικό Σημείο Αναφοράς στην Ελλάδα, ο Διαχειριστής Επιχορήγησης, η επιτροπή επιλογής, η επιτροπή προσφυγών και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες / βαθμολογητές συνεργάστηκαν στενά. Τους ευχαριστούμε όλους, καθώς παρά την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 καταφέραμε να ολοκληρώσουμε όλες τις εργασίες!

Συγχαρητήρια και στις πέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που σύντομα θα ξεκινήσουν την υλοποίηση των έργων στο πλαίσιο των EEA Grants!

Τα αποτελέσματα:
1. Πρόγραμμα “FUTURA – Για τη μετάβαση των ασυνόδευτων παιδιών στην ενήλικη ζωή” | Φορέας Υλοποίησης: International Rescue Committee Hellas – Βαθμολογία: 82 προϋπολογισμός έργου: 1.722.661 €
* Το έργο στοχεύει στην  λειτουργία 10  εποπτευόμενων διαμερισμάτων στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών (SIL) στην Αθήνα, με χωρητικότητα 40 θέσεων για να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω. Το IRC θα προσφέρει ποιοτική διαμονή και ένα ολιστικό πακέτο εξατομικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης σε τουλάχιστον 120 ασυνόδευτα ανήλικα για διάρκεια 33 μηνών.

2. “Ένα βήμα εμπρός – Δομή στέγασης για γυναίκες που ζητούν άσυλο και ειδικά για μητέρες με παιδιά” Πρόγραμμα | Φορέας Υλοποίησης: Γιατροί του Κόσμου | Ελληνική Αντιπροσωπεία – Βαθμολογία: 80,5 προϋπολογισμός έργου: 994.875 €
* Το έργο θα υλοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας και στόχος του είναι η λειτουργία ενός νέου ανοικτού κέντρου διαμονής για ευάλωτες αιτούσες άσυλο (μόνες γυναίκες ή μητέρες με παιδιά, με έμφαση σε έγκυες γυναίκες, γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας, επιζώσες έμφυλης βίας, θύματα βασανιστηρίων κ.λπ.) με εξατομικευμένη προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών για 175 γυναίκες και τα παιδιά τους για διάστημα 30 μηνών.

3. Πρόγραμμα “ΔΙΑΠΛΟΥΣ” | Φορέας Υλοποίησης: “ΑΡΣΙΣ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ” – Βαθμολογία: 80,5 προϋπολογισμός έργου: 1.615.058 €
* Το έργο αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη κατάλληλων χώρων και υπηρεσιών διαμονής για ασυνόδευτους ανηλίκους και γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους στην Ελλάδα, με δημιουργία 77 θέσεων διαμονής στη Βόρεια Ελλάδα. Το έργο προβλέπει τη λειτουργία 12 εποπτευόμενων διαμερισμάτων στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών κοντά στις ασφαλείς ζώνες των ανοικτές δομές φιλοξενίας στις περιοχές Λαγκαδίκια, Διαβατά, Αγία Ελένη, Δράμα και Καβάλα, νέες θέσεις στο “Σπίτι της Άρσις” στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέχρι 4 διαμερίσματα φιλοξενίας για μόνες μητέρες και επιζώσες έμφυλης βίας. Συνολικά στοχεύει να καλύψει 308 άτομα κατά τη διάρκεια 19 μηνών.

4. Πρόγραμμα “HOUSE2” | Φορέας υλοποίησης: Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων Βαθμολογία: 80 προϋπολογισμός έργου: 1.074.903 €
* Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου μακροχρόνιας φιλοξενίας για 16 ασυνόδευτους ανηλίκους στο κέντρο της Αθήνας. Προβλέπεται η δημιουργία ενός καινοτόμου πρότυπου ξενώνα φιλοξενίας 12 ασυνόδευτων αγοριών ηλικίας 6-12 ετών και 2 ασυνόδευτων ανηλίκων μητέρων με τα παιδιά τους. Συνολικά, 96 άτομα αναμένεται να υποστηριχθούν υποστηρίζονται σε χρονικό διάστημα 35 μηνών.

5. Πρόγραμμα “Μεταβατικές φιλοξενίες για ασυνόδευτους ανηλίκους στη Σάμο και τη Χίο” | Φορέας Υλοποίησης METAdrasi – Βαθμολογία: 80 προϋπολογισμός έργου: 2.224.503 €
* Το έργο προβλέπει τη χρηματοδότηση 2 ξενώνων στη Σάμο και τη Χίο. Η προσέγγιση της ΜΕΤΑδρασης  ως προς τη λειτουργία των ξενώνων βασίζεται στο ότι αυτοί αποτελούν ένα είδος μεταβατικής οικογένειας: προσφέρουν δηλαδή ένα ασφαλές σπίτι βοηθώντας τα παιδιά να προετοιμαστούν για την ενηλικίωση. Το έργο στοχεύει να υποστηρίξει συνολικά 280 παιδιά σε 40 μήνες.

Επιπλέον, η πρόταση της οργάνωσης «Αλληλεγγύη – SolidarityNow» κατατάχθηκε στη λίστα επιλαχόντων.

Εκπροσωπώντας τις δότριες χώρες του ΕΟΧ (EEA Grants), ο κ. Frode Overland Andersen, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλώνει: «Η βοήθεια προς στην Ελλάδα για την υποστήριξη ευάλωτων αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων είναι σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Η Νορβηγία και οι δότριες χώρες συνεισφέρουν αυτή τη στιγμή με 33 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Μια σημαντική πτυχή της υποστήριξής μας είναι το να βοηθήσουμε απευθείας τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα ζητήματα της μετανάστευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Νορβηγία προσφέρει όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και υπηρεσίες στρατηγικής συμβουλευτικής στις ελληνικές αρχές, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στελεχών της Νορβηγικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης (UDI) του αρμόδιου υπουργείου της Νορβηγίας. Η στενή συνεργασία μας με ελληνικές αρχές αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύουν ότι αυτή μας η προσπάθεια παραμένει σημαντική, όσο και επίκαιρη».

Shopping Basket