Διαχειριστής Επιχορήγησης:

#WorldHealthDay – Γνωρίζοντας το έργο “A Step Forward” των Γιατρών του Κόσμου

Ημερομηνία

“A Step Forward”: Ανοικτό Κέντρο Διαμονής για γυναίκες και μητέρες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους

Σήμερα, η συζήτηση για την πρόσβαση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως οι πρόσφυγες, σε υπηρεσίες υγείας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την Αλίκη Τζανεδάκη, υπεύθυνη του έργου “A Step Forward” («Ένα βήμα μπροστά»), των Γιατρών του Κόσμου, για τις ιατρικές υπηρεσίες που λαμβάνουν όσοι υποστηρίζονται στο Ανοικτό Κέντρο Διαμονής, αλλά και τις αυξημένες προκλήσεις και ανάγκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Η Αλίκη Τζανεδάκη ήταν εθελόντρια στους Γιατρούς του Κόσμου από το 2007, ενώ από το 2020 εργάζεται ως υπεύθυνη του έργου “A Step Forward”.

 

Τι καλύπτει η υπηρεσία Primary Health Care (πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα) που παρέχεται στους ωφελούμενους του έργου;

Η υπηρεσία Primary Health Care αποτελεί ουσιαστική παροχή υπηρεσιών υγείας, πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τους ΓτΚ, στις γυναίκες και τα παιδιά κατά τη διάρκεια διαμονής τους στη δομή. Παρέχονται  ολοκληρωμένες υπηρεσίες και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω του Ανοιχτού Πολυϊατρείου των ΓτΚ. Το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των ΓτΚ λειτουργεί με βασικό στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ωφελούμενες της δομής και σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος, αναλαμβάνει τη διασύνδεση και την ένταξη των ωφελούμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πώς διασφαλίζεται η πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και η φροντίδα για την Ψυχική υγεία;

Με την άμεση πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες των ΓτΚ (γυναικολόγο, οδοντίατρο, παιδίατρο) και με τη συνδρομή διαμεσολαβητών. Το προσωπικό του προγράμματος υποστηρίζει τις ωφελούμενες, με προγραμματισμένα ραντεβού, επίλυση διοικητικών θεμάτων, άρση των εμποδίων προσβασιμότητας και με παραπομπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ειδικότερα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας γίνεται διασύνδεση με ψυχίατρο και κατάλληλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Ανοιχτού Πολυϊατρείου των ΓτΚ, καθώς οι ωφελούμενες του προγράμματος έχουν έρθει αντιμέτωποι/ες με αντίξοες και πολλές φορές ακραίες συνθήκες.

Το παιδιατρικό τμήμα του Ανοιχτού Πολυϊατρείου, προσφέρει σε όλα τα παιδιά της δομής την απαραίτητη ιατρική κάλυψη και εμβολιασμό.

 

Σχετικά με την πανδημία, τι μέτρα και συνθήκες ισχύουν για τις ωφελούμενες  που μπαίνουν στο Ανοιχτό κέντρο διαμονής; Τι ισχύει κατά τη διαμονή τους;

Μια σειρά μέτρων που έχουμε λάβει, περιλαμβάνει  περιοδικούς ιατρικούς ελέγχους, μέτρα πρόληψης εντός του Ανοιχτού Κέντρου Διαμονής καθώς και δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ωφελούμενες πριν μπουν στη δομή, πρέπει να μας προσκομίσουν αρνητικό PCR Covid-19 test.

Κατά την πρώτη ημέρα τοποθέτησης τους, τους παρέχεται το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά) και γίνεται ενημέρωση από το προσωπικό της δομής για τους κανόνες πρόληψης από τον Covid -19. Συγκεκριμένα μέσα στη δομή είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, έχει γίνει διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων για την αποφυγή συνωστισμού και  υπάρχει αναρτημένο σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους το κατάλληλο μεταφρασμένο έντυπο υλικό με τα μέτρα πρόληψης.

Βασικό μέλημα και καθημερινή πρόκληση για εμάς είναι να τηρούνται και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα της φυσικής απόστασης, μέσα στη δομή.

Επίσης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη η συχνή ενημέρωση- συζήτηση, για την προαγωγή υγείας, από καταρτισμένο προσωπικό άλλων προγραμμάτων των ΓτΚ , έτσι ώστε να κατανοήσουν πιο άμεσα οι ωφελούμενες τις υγειονομικές οδηγίες που επιβάλλουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς υγείας.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω, ότι οι ΓτΚ, έχουν υπογράψει, το 2020, μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας μας δίνεται η δυνατότητα για άμεσα test Covid-19 , μέσα στη δομή , όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τι ισχύει με τον εμβολιασμό των ωφελούμενων; Ποιοι δικαιούνται να εμβολιαστούν; Όσοι δικαιούνται, υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για πιο σύντομο εμβολιασμό από την τακτική σειρά που ισχύει για τον γενικό πληθυσμό; Τι πρόβλεψη υπάρχει για όσους δεν δικαιούνται;

Θα ήταν χρήσιμο να αναφέρω ότι όλα τα παιδιά της δομής, εντάσσονται σε πρόγραμμα εμβολιασμού από τον παιδίατρο των ΓτΚ,  βάση του Εθνικού συστήματος Υγείας.

Ειδικότερα για τον Covid-19, ακολουθούμε τον γενικό Εθνικό προγραμματισμό εμβολιασμού, σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες προτεραιοποίησης για τα άτομα που διαμένουν σε δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό, την ηλικιακή ομάδα και τα άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε συναντήσει μέχρι στιγμής κατά την υλοποίηση του έργου;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι η πιθανότητα θετικού κρούσματος μέσα στο Ανοιχτό Κέντρο Διαμονής. Η πιθανότητα αυτή δημιουργεί ένα επιπρόσθετο άγχος, διότι πέρα από τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, του προσωπικού και των ωφελούμενων, ένα πιθανό θετικό κρούσμα θα μας αναγκάσει να βάλουμε τη δομή σε καραντίνα, να προσαρμόσουμε της υπηρεσίες μας και να  αναστείλουμε προγραμματισμένες  τοποθετήσεις νέων ωφελούμενων.

Επίσης καθημερινά καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν για τη διεξαγωγή των  απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων (ακτινογραφίες, PCR test κτλ), ώστε να μπορεί να γίνει η τοποθέτηση της κάθε ωφελούμενης στη δομή με ασφάλεια.

Τέλος είναι ιδιαίτερα δύσκολη  η τήρηση των οδηγιών για τον Covid-19 και η αποφυγή συνωστισμού σε μια ανοιχτή δομή όπως είναι η δικιά μας, όπου συνυπάρχουν μικρά παιδιά και άνθρωποι με διαφορετικές ανάγκες.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, εργαζόμαστε καθημερινά για την κάλυψη των αναγκών και την ασφάλεια  των ωφελούμενων, προσαρμοζόμενοι στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που μας επιβάλλει η πανδημία.

 

Το έργο “A Step Forward” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) των EEA Grants.

Στόχος του έργου είναι να προστατεύσει και να υποστηρίξει γυναίκες και τα παιδιά τους κατά την περίοδο της εξέτασης της αίτησης ασύλου αλλά και η γρήγορη ανεύρεση βιώσιμων λύσεων για την ομαλή διαβίωσή τους στη χώρα. Το Ανοικτό Κέντρο Διαμονής λειτουργεί προσφέροντας όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες στις γυναίκες και τα παιδιά τους σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος παραμονής τους στο Ανοικτό Κέντρο.

Περισσότερες πληροφορίες: https://astepforward.mdmgreece.gr/

Shopping Basket