Ένα Κέντρο Μία Φωνή

Επιλεχθέν

Έργο: Ένα Κέντρο Μία Φωνή

Φορέας υλοποίησης: Dråpen i Havet/ Drop in the Ocean

Εταίρος: One Happy Family

Γεωγραφική περιοχή: Αθήνα, Ελλάδα

Ποσό χρηματοδότησης: € 15.000

Διάρκεια: Σεπτέμβριος 2023 – Μάρτιος 2024

 

Το έργο στόχευσε στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής οργάνωσης One Happy Family (OHF) και της νορβηγικής οργάνωσης Dråpen i Havet / A Drop in the Ocean (DiH). Οι δύο οργανώσεις, που ήδη συνεργάζονται στο Κέντρο Κοινότητας Πλατείας Βικτωρίας (Victoria Community Center – VCC) στην Αθήνα, άδραξαν την ευκαιρία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω κοινών πρωτοβουλιών επικοινωνίας, εργαστηρίων, διαδικτυακών συναντήσεων και συνεργατικών δράσεων.

Το VCC λειτουργεί ως φάρος ελπίδας και υποστήριξης για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση στην κοινότητα της πλατείας Βικτωρίας. Για να ενισχύσουν τον αντίκτυπό του, η OHF και η DiH ξεκίνησαν μια σειρά στρατηγικών δράσεων για τη βελτίωση της προβολής, της συνηγορίας και της επικοινωνίας. Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώθηκαν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, στη διασφάλιση της ακρόασης ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο, και στη συμμετοχή τοπικών, εθνικών και διεθνών ενδιαφερόμενων φορέων.

Βασικές δράσεις:

  • Εργαστήριο υπεράσπισης και επικοινωνίας:

18-19 Οκτωβρίου 2023: Το εργαστήριο αυτό υλοποιήθηκε από επαγγελματίες του πεδίου και στόχευσε στην ενδυνάμωση του προσωπικού της OHF και της DiH, παρέχοντας δεξιότητες συνηγορίας και επικοινωνίας. Το εργαστήριο παρείχε στους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία τους, ουσιαστικές γνώσεις για τη δημιουργία αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας. Το εργαστήριο καθιέρωσε επίσης ένα κοινό πλαίσιο και μια κοινή γλώσσα για τη συνηγορία εντός του VCC, εξασφαλίζοντας ευθυγράμμιση και δέσμευση για συνεργασία. Βελτιώνοντας τις δεξιότητές τους, οι συμμετέχοντες απέκτησαν τα εφόδια για να υπερασπιστούν το κέντρο και τους ωφελούμενούς του, προωθώντας ένα ισχυρότερο, πιο συνεκτικό σύστημα υποστήριξης.

  • Κοινές πρωτοβουλίες επικοινωνίας:

Η δεύτερη πρωτοβουλία που έλαβε χώρα στις 13 Φεβρουαρίου 2024, επικεντρώθηκε στην τελειοποίηση των στρατηγικών επικοινωνίας για το VCC. Η πρωτοβουλία αυτή έφερε σε επαφή διαφορετικούς εταίρους για να αναδείξουν τη σημασία του κέντρου μέσω ενός ενιαίου κειμένου και ενός συμπληρωματικού βίντεο. Τα εργαλεία αυτά αποσκοπούσαν στη δημιουργία ενός συνεκτικού μηνύματος που φωτίζει τον αντίκτυπο του κέντρου στην κοινότητα, ενισχύοντας τις προσπάθειες συνηγορίας και καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

  • Διαδικτυακές συναντήσεις και συνεργατικές δράσεις:

Από το Νοέμβριο του 2023 έως το Μάρτιο του 2024, οι εταίροι του VCC πραγματοποίησαν τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις για το συντονισμό των προσπαθειών, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια στην επικοινωνία και τις κοινές πρωτοβουλίες. Οι συζητήσεις αυτές ενίσχυσαν τη σημασία της στρατηγικής ευθυγράμμισης και της συλλογικής δράσης για την υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των κοινοτήτων που εξυπηρετούνται από το VCC.

Το έργο ενίσχυσε σημαντικά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ OHF και DiH, προωθώντας τη συνεργασία και την αμοιβαία δέσμευση. Μέσω κοινών πρωτοβουλιών συνηγορίας και επικοινωνίας στο πλαίσιο του VCC, οι εταίροι εμβάθυναν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της αποστολής του Κέντρου να παρέχει έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο για τα εκτοπισμένα άτομα.

Παρατηρήσεις και διδάγματα:

Οι πτυχές του έργου που ενίσχυσαν επιτυχώς τις διμερείς σχέσεις, αφορούσαν:

  • Δέσμευση για συνεργασία: Η ενεργός συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες προώθησε το αίσθημα του ανήκειν και της ευθύνης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.
  • Επικοινωνία και συνηγορία: Το έργο βελτίωσε τις στρατηγικές συνηγορίας, παρέχοντας μια κοινή πλατφόρμα για διάλογο. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες βελτίωσαν τις δεξιότητες στην επικοινωνία, τη στρατηγική και τον προγραμματισμό.
  • Ευελιξία και προσαρμοστικότητα: Η προσαρμογή των στρατηγικών με βάση την ανατροφοδότηση και τις εξελισσόμενες ανάγκες ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δυναμικής και την επίτευξη των στόχων.

Ιδιαίτερη πρόκληση αλλά και πεδίο βελτίωσης αποτελεί η ανάγκη για σταθερότητα του προσωπικού που εργάζεται σε ένα έργο και κατ’ επέκταση η σπουδαιότητα τήρησης της ευρύτερης συνεργασίας: Συγκεκριμένα, η δέσμευση για στενή συνεργασία μειώθηκε όταν η OHF ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Ελλάδα, στρέφοντας την προσοχή μακριά από μελλοντικές συνεργασίες. Επιπλέον, οι αλλαγές στο βασικό προσωπικό της OHF μεταξύ των φάσεων σχεδιασμού και υλοποίησης οδήγησαν σε απώλεια γνώσεων, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί πρόσθετη προσπάθεια για την ανάκτηση της δυναμικής της ομάδας έργου. Ένα ακόμη πεδίο βελτίωσης αποτελεί η βιωσιμότητα: Ενώ το έργο σημείωσε πρόοδο στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η εξασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας πέραν της διάρκειας του έργου παραμένει πρόκληση. Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχικότητα, παρόλο που οι βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς συμμετείχαν ενεργά, υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής, ιδίως μεταξύ περιθωριοποιημένων κοινοτήτων εντός του VCC και της τοπικής περιοχής.

Συμπερασματικά, η περίοδος του έργου ενίσχυσε τις σχέσεις μεταξύ των εταίρων, κυρίως λόγω των προσπαθειών συνεργασίας και της αμοιβαίας δέσμευσης από την αρχή του. Ενώ σημειώθηκαν σημαντικές επιτυχίες, συνεχίζουν να υπάρχουν ευκαιρίες για περαιτέρω βελτίωση.