Επιλεχθέν
Έργο: SPIRAL: Σχολείο ως θεσμός για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ένταξη των παιδιών προσφύγων/αιτούντων άσυλο και των οικογενειών τους
Φορέας υλοποίησης: Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 1ης δημοτικής κοινότητας του δήμου Αθηναίων/ 82ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
Εταίρος: 1) Περιφέρεια Søndre Nordstrand, δήμος Όσλο, 2) CITYKIDS – Τμήμα Εκπαίδευσης και Διεθνών Σπουδών, Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο Όσλο
Γεωγραφική περιοχή: Αθήνα, Ελλάδα – Όσλο, Νορβηγία
Ποσό χρηματοδότησης: € 14.998,99
Διάρκεια: Νοέμβριος 2023 – Ιούλιος 2024
Η πρωτοβουλία SPIRAL αποσκοπούσε στην προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας μέσω της συνεργασίας δήμων, ακαδημαϊκών και παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας. Πρωταρχικός στόχος της ήταν η βελτίωση και η επέκταση των υπηρεσιών για τα παιδιά και τις οικογένειες των προσφύγων. Το πρόγραμμα SPIRAL επέκτεινε το δίκτυό του, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών για την ένταξη των προσφύγων στα αστικά νηπιαγωγεία.
Το έργο ξεκίνησε επίσημα με μια διαδικτυακή εναρκτήρια συνάντηση στις 27 Νοεμβρίου 2023, στην οποία συμμετείχαν 14 άτομα και από τις δύο χώρες. Περιλάμβανε δύο επισκέψεις ανταλλαγής: στην Αθήνα (18-24 Φεβρουαρίου 2024), με επικεφαλής το 82ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (82KA) και στο Όσλο (27 Απριλίου-4 Μαΐου 2024), με επικεφαλής το δήμο του Όσλο και την OsloMet.
Δράσεις στην Αθήνα
- Επιτόπια παρακολούθηση εργασίας (job shadowing): 25% από προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο, επτά μέλη του προσωπικού και πέντε επισκέπτες.
- Εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων:
- Περιπατητική διάλεξη από έναν ερευνητή και 8 συμμετέχοντες.
- Εργαστήριο για την εκπαίδευση των προσφύγων στην Αθήνα, που διοργανώθηκε από το 82ΚΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 132ο Δημοτικό Σχολείο (11 συμμετέχοντες).
- Συναντήσεις κοινότητας:
- Εργαστήριο με τίτλο «Παιδιά πρόσφυγες: Εξερευνώντας τη σχέση με το σχολείο και την κοινότητα».
- Συνάντηση με ομάδα παιδαγωγικής κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ για την Ημέρα της Μητρικής Γλώσσας.
Δραστηριότητες στο Όσλο
- Επιτόπια παρακολούθηση εργασίας (job shadowing): Σε τρεις παιδικούς σταθμούς, με τη συμμετοχή 181 παιδιών (80% από προσφυγικό/μεταναστευτικό περιβάλλον), 43 υπαλλήλων και τριών επισκεπτών.
- Εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων:
- Συνεδρία του δήμου του Όσλο με την IBBY Lambedusa (12 συμμετέχοντες).
- Εργαστήρια για το εκπαιδευτικό δράμα και την προετοιμασία του διαδικτυακού φυλλαδίου του SPIRAL (το καθένα από τα οποία παρακολούθησαν 8 άτομα).
- Συναντήσεις κοινότητας:
- Εργαστήριο με θέμα «Οικοδόμηση εμπιστοσύνης και διαλόγου σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις».
- Επισκέψεις στο Refugee Café στην Holmlia και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland.
- Επίσκεψη στο Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης.
– Εργαστήρια επικοινωνίας και διάδοσης:
– Εργαστήριο στο Όσλο με 140 συμμετέχοντες – νηπιαγωγοί από νηπιαγωγεία της περιοχής
– Εργαστήρια στην Αθήνα με 58 συμμετέχοντες.
– Διαδικτυακό σεμινάριο για 100 νηπιαγωγούς στο κέντρο της Αθήνας.
Το έργο ολοκληρώθηκε με μια διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση λήξης στις 20 Ιουνίου 2024, με 24 συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τη Νορβηγία και αλλού, όπου παρουσιάστηκαν τα ορόσημα του SPIRAL και άλλες πρωτοβουλίες με επίκεντρο την ένταξη.
Συμπερασματικά, οι επισκέψεις ανταλλαγής στην Αθήνα και το Όσλο παρείχαν πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές πρακτικές, ενώ η επιτόπια παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) και οι ευκαιρίες για συζήτηση και αναστοχασμό εμβάθυναν την κατανόηση των συμμετεχόντων για τις προκλήσεις και τις λύσεις για την ένταξη των προσφύγων. Οι Έλληνες και Νορβηγοί νηπιαγωγοί απέκτησαν νέες προοπτικές, προσαρμόζοντας και βελτιώνοντας τις προσεγγίσεις τους, ενώ παράλληλα διεύρυναν την επιρροή τους μέσω των εργαστηρίων. Οι Νορβηγοί εταίροι εκτίμησαν την εμπλοκή των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην κοινότητα, ενώ οι Έλληνες εταίροι τις καλά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις στη Νορβηγία και τις συχνές επισκέψεις στην κοινότητα. Τα εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων και οι συναντήσεις κοινότητας και στις δύο χώρες εμπλούτισαν την κατανόηση των συμμετεχόντων για το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και τις ανάγκες των προσφύγων, προωθώντας τη βιώσιμη συνεργασία. Το εγχειρίδιο SPIRAL, οι διαδικτυακές συναντήσεις και η διεθνής εκδήλωση λήξης συνέβαλαν στη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου. Παρά τις προκλήσεις, όπως τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι περιορισμοί του προϋπολογισμού, το δίκτυο που δημιουργήθηκε ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας στην εκπαίδευση των προσφύγων.