Ενίσχυση της εύρυθμης και ανθρώπινης εθελοντικής επιστροφής μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, στις Χώρες Προέλευσης τους μέσω ενισχυμένης συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας

Έργο: Διμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας για τις εθελοντικές επιστροφές

Φορέας υλοποίησης: Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης – ΔΟΜ Ελλάδας

Εταίρος: Hero Norge AS

Γεωγραφική περιοχή: Αθήνα, Ελλάδα

Ποσό χρηματοδότησης: € 15.000

Διάρκεια: Απρίλιος 2024 – Αύγουστος 2024

 

Το έργο στόχευσε στην ενίσχυση της υποβοηθούμενης εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης (AVRR) μεταναστών μέσω της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας. Οι βασικές δραστηριότητες περιλάμβαναν μια επίσκεψη εργασίας από την HERO Norge στην Αθήνα (3-5 Ιουλίου 2024), την ανάπτυξη ενός κοινού εγγράφου συστάσεων και ένα εργαστήριο λήξης.

  • Ημέρα 1η: Η αντιπροσωπεία της Hero Norge AS ξεναγήθηκε στις επιχειρήσεις AVRR του ΔΟΜ στην Αθήνα, εστιάζοντας στην προστασία των ευάλωτων ομάδων. Οι Νορβηγοί συμμετέχοντες απέκτησαν εικόνα του επιχειρησιακού πλαισίου, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στις συνεδρίες σχετικά με τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας (Due Diligence Process) του ΔΟΜ και την εργαλειοθήκη παροχής συμβουλών επιστροφής (Return Counselling Toolkit).
  • Ημέρα 2: Οι συναντήσεις με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εμβάθυναν την κατανόηση των μεταναστευτικών πολιτικών της Ελλάδας. Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν επίσης το Ανοικτό Κέντρο για τους αιτούντες εθελοντική επιστροφή (OCAVRR), αποκτώντας πρακτικές γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση της εθελοντικής επιστροφής.
  • Ημέρα 3: Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η αντιπροσωπεία της Hero Norge AS παρακολούθησε τις διαδικασίες παροχής βοήθειας κατά την αναχώρηση, διασφαλίζοντας την ομαλή διαδικασία επιστροφής. Οι προβληματισμοί σχετικά με τους μηχανισμούς προστασίας της Ελλάδας και το μοντέλο OCAVRR προκάλεσαν συζητήσεις για την προσαρμογή παρόμοιων προσεγγίσεων στη Νορβηγία.

Η επίσκεψη εργασίας ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των ελληνικών και των νορβηγικών αρχών, δημιουργώντας σταθερούς διαύλους επικοινωνίας και προωθώντας την κοινή δέσμευση για ανθρώπινες εθελοντικές επιστροφές. Ο ΔΟΜ Ελλάδας παρουσίασε τις βέλτιστες πρακτικές, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτική και οι Νορβηγοί εταίροι εξέφρασαν ενδιαφέρον για την προσαρμογή στοιχείων του μοντέλου OCAVRR στο δικό τους πλαίσιο.

Ένα κοινό έγγραφο συστάσεων συγκέντρωσε τα βασικά διδάγματα και τις βέλτιστες πρακτικές, χρησιμεύοντας ως πόρος για τη βελτίωση των διαδικασιών AVRR. Το έργο ολοκληρώθηκε με ένα υβριδικό εργαστήριο όπου οι ενδιαφερόμενοι από τις δύο χώρες εξέτασαν τις γνώσεις που αποκτήθηκαν, συζήτησαν τις βέλτιστες πρακτικές και διερεύνησαν τρόπους για την ενίσχυση του πλαισίου AVRR της Νορβηγίας.

Τι λειτούργησε:

  • Ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών και πρακτικές επιδείξεις.
  • Ισχυρή συνεργασία, με ανοιχτό διάλογο που προάγει τη δέσμευση και τη συνεργασία.

Προκλήσεις:

  • Οι χρονικοί περιορισμοί επηρέασαν τη διερεύνηση σε βάθος των ειδικών περιπτώσεων και των βέλτιστων πρακτικών για την εξασφάλιση ασφαλών επιστροφών.

Συμπερασματικά, με τη διευκόλυνση της δομημένης ανταλλαγής γνώσεων και της συνεργασίας, το έργο συνέβαλε στη βελτίωση των στρατηγικών AVRR, στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στην ενίσχυση των διαδικασιών εθελοντικής επιστροφής στη Νορβηγία.