Υποστηρίξτε τους εκτοπισμένους, ιδιαίτερα τις ευάλωτες γυναίκες και τα παιδιά

Επιλεχθέν

Φορέας υλοποίησης: SolidarityNow

Εταίρος:  Drop in the Ocean/ Dråpen i Havet (DiH)

Γεωγραφική περιοχή: Νέα Καβάλα/ Πολύκαστρο, Ελλάδα

Ποσό χρηματοδότησης: € 14.852,94

Διάρκεια: Οκτώβριος 2024 – Ιούνιος 2024

Το έργο αποσκοπούσε στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ΜΚΟ SolidarityNow (SN) και της νορβηγικής ΜΚΟ Dråpen i Havet / Drop in the Ocean (DiH) και στην ενίσχυση της υποστήριξης των εκτοπισμένων γυναικών και παιδιών. Η κύρια εστίασή του ήταν η διατήρηση του Female Friendly Space (FFS) στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας/Πολυκάστρου, ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι γυναίκες πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και επωφελούνται από τις διαθέσιμες υπηρεσίες. Για να διασφαλίσουν έναν αποκλειστικό χώρο για το FFS, η SN και η DiH ενίσχυσαν τη συνεργασία τους μέσω εβδομαδιαίων συναντήσεων σχεδιασμού, μηνιαίων στρατηγικών συνεδριάσεων με άλλους παρόχους υπηρεσιών και τακτικής εμπλοκής με τη διοίκηση του χώρου.

Το FFS προσέφερε ποικίλες δράσεις σχεδιασμένες να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα, να γεφυρώσουν τις πολιτιστικές και γλωσσικές διαφορές και να αποτρέψουν τις συγκρούσεις στην κοινότητα:

  • Δράσεις αναψυχής: 174 συμμετέχουσες συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις κοινότητας
  • Συνεδρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων: 167 συμμετέχουσες ανέπτυξαν πρακτικές δεξιότητες για την ενίσχυση της αυτονομίας τους.
  • Ενημερωτικές συνεδρίες: 84 συμμετέχουσες έλαβαν χρήσιμες ενημερώσεις σχετικά με τα νομικά δικαιώματα, την υγειονομική περίθαλψη και τη διαθέσιμη υποστήριξη.

Συνολικά, συμμετείχαν ενεργά 272 γυναίκες από χώρες, όπως για παράδειγμα το Αφγανιστάν (60), το Ιράκ (136) και τη Συρία (23). Από τις 272 γυναίκες, οι 139 άνηκαν στην ηλικιακή ομάδα 26-44 ετών.

Βασικά επιτεύγματα:

  • Ενεργός συμμετοχή: Το έργο σημείωσε υψηλά ποσοστά συμμετοχής σε πολιτιστικές συμπεριληπτικές δραστηριότητες, αναδεικνύοντας τη συνάφεια, την ανάγκη και τον σημαντικό αντίκτυπο στην οικοδόμηση της συνοχής της κοινότητας.
  • Δέσμευση στην κοινότητα: Το έργο ενέπλεξε με επιτυχία μια πολύ διαφορετική ομάδα γυναικών μέσω δραστηριοτήτων που ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας και της ενδυνάμωσής τους, καλλιεργώντας ένα υποστηρικτικό δίκτυο που ξεπερνά τα πολιτισμικά εμπόδια.

Προκλήσεις:

  • Βιωσιμότητα της προβολής του έργου: Η αποχώρηση της DiH έθεσε προκλήσεις για τη συνέχεια της προβολής του, αναδεικνύοντας την ανάγκη για δέσμευση μέσω βιώσιμων στρατηγικών.
  • Δυσκολίες συντονισμού: Το έργο αντιμετώπισε δυσκολίες συντονισμού με άλλες υπηρεσίες λόγω υποστελέχωσης και κλεισίματος του προγράμματος.

Διδάγματα και προτάσεις για το μέλλον:

  • Πρακτικές βιώσιμης δέσμευσης: Οι μελλοντικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία δυνατών, ανεξάρτητων στρατηγικών δέσμευσης ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η αποτελεσματικότητα παρά τις αλλαγές στη δυναμική των εταίρων.
  • Συμπερίληψη στη γλώσσα και τη στελέχωση: Η διασφάλιση της παρουσίας διερμηνέων και προσωπικού με πολιτισμική ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητη για την πρόληψη του αποκλεισμού και την ενίσχυση της ενσωμάτωσης όλων των μελών της κοινότητας. Αυτή η συμμετοχικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών.
  • Αυτονομία της κοινότητας: Η προώθηση της διαχείρισης των δραστηριοτήτων με γνώμονα την κοινότητα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη βιωσιμότητα και την τοπική συνάφεια παρόμοιων έργων, καθιστώντας τα πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά.