Προκαθορισμένο Έργο: Σχολεία για όλους: Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία

Φορέας υλοποίησης: European Wergeland Center

Αποτέλεσμα: Βελτίωση της ένταξης των παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία

Ποσοστό επιχορήγησης: 100%

Ποσό χρηματοδότησης έργου: € 1.500.000

Το έργο «Σχολεία για όλους» είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός πιο δημοκρατικού και χωρίς αποκλεισμούς σχολικού περιβάλλοντος, όπου οι πρόσφυγες μαθητές θα αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι. Το έργο, σχεδιασμένο με σεβασμό στις  δεξιότητες της δημοκρατικής κουλτούρας όπως εκφράζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, υιοθέτησε μία ολιστική προσέγγιση, εμπλέκοντας το σύνολο της σχολικής κοινότητας: τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την τοπική κοινωνία. Το έργο ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου 2019 και ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τρία χρόνια, λόγω της πανδημίας COVID-19, πήρε παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Η παράταση αυτή επέτρεψε τη συμμετοχή 60 επιπλέον δημοτικών σχολείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Βασικά επιτεύγματα:

  • Θεσμική υποστήριξη: Το έργο υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Επωφελήθηκε από την επίσημη προβολή του μέσω ετήσιων ανοικτών προσκλήσεων, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη συμμετοχή σχολείων. Επίσης, το Υπουργείο ενέκρινε το βασικό παραδοτέο του έργου, το εγχειρίδιο «31 Βασικές Δραστηριότητες», αναγνωρίζοντας την παιδαγωγική του αξία για την προώθηση της ένταξης.
  • Συμμετοχή: Συνολικά 125 σχολεία συμμετείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου
  • Κατάρτιση/ ανάπτυξη ικανοτήτων: Αναπτύχθηκε ένα εθνικό δίκτυο 211 επίσημων συντονιστών για την υποστήριξη των σχολείων που συμμετείχαν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου υλοποίησης εκπαιδεύτηκαν 135 διευθυντές σχολείων, 1557 εκπαιδευτικοί και 45 εκπαιδευτές.
  • Σχέδια δράσης: Κάθε σχολείο ολοκλήρωσε ένα εξάωρο εκπαιδευτικό εργαστήριο υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών. Στη συνέχεια, τα σχολεία ανέπτυξαν και εφάρμοσαν τα σχέδια δράσης, συνολικά 110, τα οποία συντονίστηκαν από ομάδες εργασίας με ισχυρή συμμετοχή των μαθητών και υποστήριξη από τους εκπαιδευτές.
  • Εκπαιδευτικά εργαστήρια: Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 170 σχολικά εργαστήρια, τα οποία παρακολούθησαν 314 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, διευθυντών σχολείων, γονέων και μαθητών. Τα εργαστήρια αυτά εμβάθυναν στην κατανόηση των συμμετεχόντων για την εκπαίδευση των προσφύγων και τη σχολική κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν την ομαδική εργασία και τη συνεργασία.
  • Ακαδημίες & διαδικτυακές εκδηλώσεις: Το έργο διοργάνωσε 17 ακαδημίες, τις οποίες παρακολούθησαν 607 συμμετέχοντες από 156 σχολεία, και 6 διαδικτυακές εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν 562 συμμετέχοντες.
  • Διαδικτυακά σεμινάρια & επισκέψεις καθοδήγησης: Πραγματοποιήθηκαν 6 διαδικτυακά σεμινάρια που παρακολούθησαν 669 συμμετέχοντες και 870 επισκέψεις καθοδήγησης από περιφερειακούς εκπαιδευτές.
  • Ενίσχυση συνεργασίας με την κοινότητα: Το έργο ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων και των τοπικών διοικήσεων, καθώς και εντός των σχολικών κοινοτήτων – συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, των διευθυντών, των γονέων, των μαθητών και των τοπικών εκπροσώπων.
  • Εκπαιδευτικό υλικό/ παραδοτέο: Δημιουργήθηκε το εγχειρίδιο «31 Βασικές Δραστηριότητες», το οποίο είναι διαθέσιμο στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει επίσης ένα χρήσιμο παράρτημα με τις Καλές Πρακτικές σχετικά με την ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία.
  • Βιώσιμος αντίκτυπος: Αναπτύχθηκε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ενότητα για να συμπυκνώσει την σχεδόν πενταετή εμπειρία του έργου στα ελληνικά σχολεία. Η ενότητα αυτή διευκολύνει τη χρήση του Εγχειριδίου, διασφαλίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνεχίσουν να σχεδιάζουν αποτελεσματικές δραστηριότητες ένταξης και μετά τη διάρκεια του έργου.

Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, το έργο «Σχολεία για όλους» συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας πιο συμπεριληπτικής, δημοκρατικής και υποστηρικτικής σχολικής κουλτούρας για τους πρόσφυγες μαθητές στην Ελλάδα.