Επιλεχθέν
Lead Partner: SolidarityNow
Co-Partner: The European Wergeland Centre
Γεωγραφική περιοχή: Ελλάδα, Νορβηγία
Ποσό χρηματοδότησης: € 50.000
Διάρκεια: Σεπτέμβριος 2023 – Αύγουστος 2024
Το έργο «Τάξεις κατά του εκφοβισμού» (CAB) είχε ως στόχο την προώθηση ασφαλών και χωρίς αποκλεισμούς σχολείων στην Ελλάδα μέσω μιας καινοτόμου διμερούς συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και νορβηγικών φορέων. Ανταλλάσσοντας γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές, το έργο επικεντρώθηκε στην πρόληψη του εκφοβισμού, των διακρίσεων και της βίας, προωθώντας παράλληλα τη συμπερίληψη όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή την ευαλωτότητα.
Βασικά επιτεύγματα:
- Επίσκεψη εργασίας στο Όσλο: Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης εργασίας που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland, η ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από νορβηγικούς φορείς, όπως το Τμήμα Σχολείων του δήμου Όσλο, το Save the Children Νορβηγίας, το 22 July Centre (22. juli-Senteret) και το Συνήγορο για θέματα εκφοβισμού του Όσλο. Οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις για την ολιστική προσέγγιση της Νορβηγίας στην πρόληψη του εκφοβισμού, δίνοντας έμφαση στην αίσθηση του ανήκειν ως βασικό παράγοντα για την προώθηση σχολικών περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς.
- Συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα: Αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Όσλο, το SolidarityNow διοργάνωσε μια διήμερη συνάντηση στην Αθήνα που έφερε σε επαφή εκπαιδευτικούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες ώστε να συζητήσουν στρατηγικές για την προσαρμογή των βέλτιστων πρακτικών της Νορβηγίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό πλαίσιο. Οι συζητήσεις αυτές βοήθησαν στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και πολιτισμικά σχετικής προσέγγισης για την πρόληψη του εκφοβισμού στην Ελλάδα.
- Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς: 60 μέλη της ελληνικής σχολικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών σχολείων, εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών συμβούλων, σχολικών κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων εκπαιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια δύο εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Αυτές οι συναντήσεις παρείχαν πρακτική κατάρτιση και προώθησαν ένα δίκτυο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού.
- Ανάπτυξη και διάδοση οδηγού: Αναπτύχθηκε και διανεμήθηκε στην ελληνική σχολική κοινότητα ένας ολοκληρωμένος οδηγός πρόληψης του εκφοβισμού. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό, διαθέσιμο στα ελληνικά και στα αγγλικά, παρέχει πρακτικά εργαλεία και στρατηγικές για τους εκπαιδευτικούς, εξασφαλίζοντας βιώσιμο αντίκτυπο μετά τη διάρκεια του έργου.
Το έργο CAB ενίσχυσε σημαντικά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Νορβηγών εταίρων, προωθώντας τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων χάραξης πολιτικής. Η συμμετοχή βασικών ενδιαφερόμενων φορέων, όπως το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο Συνήγορος του Παιδιού, υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να υιοθετήσει αποδεδειγμένες, υψηλού επιπέδου στρατηγικές πρόληψης του εκφοβισμού. Μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας, της πρακτικής κατάρτισης και των πόρων, το CAB έχει ενδυναμώσει τους Έλληνες εκπαιδευτικούς με καινοτόμα και βιώσιμα εργαλεία για την καταπολέμηση του εκφοβισμού και την προώθηση σχολικών περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς.