Σε Αθήνα, Χίο και Σάμο πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ) και της ΜΕΤΑδρασης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants.
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν εργαστήρια ευαισθητοποίησης ενηλίκων και δράσεις για παιδιά στις οποίες συμμετείχαν φίλοι και υποστηρικτές των οργανώσεων, οι άνθρωποι της γειτονιάς και οι συμμαθητές των παιδιών. Αναπόσπαστο μέρος αυτής της γιορτής ήταν τα κεράσματα από παραδοσιακές συνταγές που ετοίμασαν για τους καλεσμένους τους τα μεγαλύτερα παιδιά, με την υποστήριξη του προσωπικού.
Στόχος των εκδηλώσεων αυτών ήταν να αναδειχθεί η σημασία της σύνδεσης των δομών με την τοπική κοινωνία και της δημιουργίας ουσιαστικών σχέσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην ένταξη των παιδιών στην κοινότητα. «Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε τη δομή φιλοξενίας ήταν πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε σχέσεις με την τοπική κοινωνία.. Γράψαμε τα παιδιά στο σχολείο, χτίσαμε σχέση με τους γονείς των συμμαθητών τους και μετά με τα ίδια τα παιδιά.. άρχισαν να έρχονται στο σπίτι.. Χρησιμοποιήσαμε τα ιατρεία της τοπικής κοινότητας, τον ΟΠΑΝΔΑ, όλους τους δημόσιους φορείς που είχαν να κάνουν με τη φροντίδα των παιδιών.. Για πράγματα και υπηρεσίες που είχαν να κάνουν με την καθημερινότητα των παιδιών, επίσης επιλέξαμε να παρέχονται από ανθρώπους της Νέας Ιωνίας. Δικτυωθήκαμε με το σούπερ μάρκετ, με τους φούρνους.. Είχαμε μια συνεισφορά ουσιαστική.» αναφέρει η κυρία Δήμητρα Αδαμαντίδου, Διευθύντρια του HOUSE2 (ΣΠΙΤΙ2) του ΣΜΑΝ.
«Η επαφή και η επικοινωνία με την τοπική κοινωνία ήταν σίγουρα κάτι το οποίο κερδήθηκε, δεν χαρίστηκε. Η δομή ξεκίνησε να λειτουργεί σε εποχές που το προσφυγικό ήταν σε έξαρση.. Δεν υπήρχαν μόνο θετικές ανταποκρίσεις, αλλά και αρνητικές. Ωστόσο με συνέπεια, με συνεχή παρουσία σε δράσεις άλλων φορέων στις οποίες μετείχαν τα παιδιά της δομής, η κοινωνία του Βαθιού, σιγά-σιγά, έχει αποδεχθεί τη δομή φιλοξενίας σαν ένα ακόμα σπίτι που διαμένουν παιδιά. Προσπαθούμε να χτίσουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένα δίκτυο φορέων και να κάνουμε τη δομή όχι ένα ξενώνα που έρχεται ένα παιδί και διαμένει για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να έχει απλά ασφάλεια και να μην ζει σε ένα ΚΥΤ, αλλά να είναι η αρχή που το παιδί θα μάθει έμπρακτα τι θα πει ένταξη, πώς γίνομαι αποδεκτός, ποια είναι η καθημερινότητα, με ποιους ανθρώπους συναναστρέφομαι, ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσω και πώς να προσαρμοστώ σε αυτούς.» σημείωσε η κυρία Λένα Περπιράκη, Child Protection Specialist στη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο.
«Όταν έρχονται στη δομή άνθρωποι, οι οποίοι απλά θέλουν να βοηθήσουν και δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση του προσφυγικού, είναι πολύ όμορφο. Γιατί εμείς τους ενημερώνουμε, τους εξηγούμε τι ισχύει στην πράξη. Μας βλέπουν, μας γνωρίζουν και έτσι, δημιουργούμε γέφυρες. Μια άλλη ομάδα ανθρώπων που είναι πολύ σημαντική για εμάς είναι οι ντόπιοι εθελοντές, δηλαδή αυτοί που έχουν
τις δουλειές τους στη γειτονιά. Συνήθως είναι εκπαιδευτικοί ή άνθρωποι που ασχολούνται με καλλιτεχνικά ή έχουν μεράκι να φτιάχνουν για παράδειγμα κεριά ή αρώματα κι έρχονται στη δομή να διδάξουν τα παιδιά την τέχνη τους» ανέφερε ο Βασίλης Λιλίτσογλου, Υπεύθυνος της Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο.
Οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν μια εξαιρετική αφορμή για τους ανθρώπους των δομών και τους συμμετέχοντες να μοιραστούν εμπειρίες, αγωνίες αλλά και όμορφες στιγμές των παιδιών που μεγαλώνουν και φέρνουν την ελπίδα για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό μέλλον, σε μια κοινότητα που ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εδώ.
@Βίντεο: Αλέξανδρος Γεωργίου
@Φωτογραφίες: Ελένη Ζαχαροπούλου
Η δομή φιλοξενίας HOUSE2 του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ) και των Μεταβατικών Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και στη Σάμο χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» των ΕΕΑ Grants, με Διαχειριστή Επιχορήγησης τη ΣΟΛ Crowe, σε συνεργασία με τη HumanRights360. Το πρόγραμμα ύψους 16,5 εκ. ευρώ, φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, στην υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελένη Ζαχαροπούλου
M. (+30) 6974206873 | E-mail: eleni.zacharopoulou@humanrights360.org