Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2023
Με 31 ομιλητές και πάνω από 130 συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε, από τον Διαχειριστή Επιχορήγησης ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360, η τελετή λήξης των προγραμμάτων «Άσυλο και Μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της φτώχειας» των ΕΕΑ Grants στην Ελλάδα, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Μέσα από τη χρηματοδότηση των ΕΕΑ Grants (ΕΟΧ), υποστηρίχθηκαν οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ελληνικές αρχές και διεθνείς οργανισμοί, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο στις ζωές χιλιάδων ευάλωτων συνανθρώπων μας. Τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές της ΕΕ και η επιτυχία τους, όχι μόνο υπογραμμίζει τις βασικές αξίες και τους στόχους των ΕΕΑ Grants, όπως η μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, αλλά συνδράμει ουσιαστικά στη στήριξη της ΕΕ στον τομέα αυτό.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων απασχολήθηκαν πάνω από 530 επαγγελματίες και χρηματοδοτήθηκαν έντεκα (11) ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις και φορείς, με δράση σε 47 περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά ωφελήθηκαν 18.048 άνθρωποι, εκ των οποίων 445 ήταν ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν σε δομές πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Από το 2019 μέχρι και το 2023, πραγματοποιήθηκαν 13.844 συνεδρίες με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, 12.490 συμβουλευτικές συνεδρίες και 4.562 συνεδρίες με δικηγόρους, 7.336 μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης σε ανήλικους και ενήλικες ωφελούμενους, 4.693 ενέργειες φροντίδας υγείας και 1.033 συνεδρίες σε υπηρεσίες απασχολησιμότητας. Οι εμπειρογνώμονες της NORCAP είχαν παρουσία σε 33 αποκεντρωμένες δομές της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στο πλαίσιο των εργασιών τους δημιούργησαν 12 εγχειρίδια για την πρότυπη διαδικασία λειτουργίας των Δομών Φιλοξενίας / Προσωρινής Υποδοχής. Στο έργο «Σχολεία για όλους» συμμετείχαν 79 δημόσια σχολεία και εκπαιδεύτηκαν 1.289 εκπαιδευτικοί και διευθυντές/τριες των σχολείων αυτών. Στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 7.415 ωφελούμενοι έλαβαν δωρεάν νομικές υπηρεσίες και απασχολήθηκαν 41 δικηγόροι, ενώ στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) 229 μετανάστες έλαβαν βοήθεια για να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα καταγωγής τους. Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας (SolidarityNow) παρείχε δωρεάν υπηρεσίες σε 9.716 ωφελούμενους και διενήργησε 523 νομικές εκπροσωπήσεις στην Υπηρεσία Ασύλου και στα δικαστήρια.
Πίσω από τα έργα που υλοποιήθηκαν, βρίσκονται χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες. Ένα από αυτά τα έργα είναι το «Σχολεία για όλους», το οποίο αναγνωρίστηκε σε διεθνές επίπεδο, μέσω της καμπάνιας #OurStories, και παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βίντεο του έργου προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των προγραμμάτων.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, κυρία Lajla Jakhelln, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η επιτυχής ολοκλήρωση των δυο προγραμμάτων βασίζεται στη μακροχρόνια συνεργασία ελληνικών και διεθνών οργανισμών με τη Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης UDI. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δυο προγραμμάτων για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν. Με άξονες τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, κάνατε εξαιρετική δουλειά.»
Σύντομη δήλωση έκανε ο κύριος Δημήτριος Γεωργιάδης, Διευθυντής του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Τη σκυτάλη πήρε ο κύριος Stephan Mo, Διευθυντής της Νορβηγικής Διεύθυνσης Mετανάστευσης, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά: «Μέσω του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» εξασφαλίστηκαν ασφαλείς, ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η Κοινωνία των Πολιτών και συγκεκριμένα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μετανάστευσης σε στενή συνεργασία με τους κυβερνητικούς παράγοντες.»
Η κυρία Anita Fjeldsaeter, Senior Sector Officer του Γραφείου του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ στις Βρυξέλλες σημείωσε «Ένας από τους στόχους των EEA Grants είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Οι προκλήσεις είναι πολλές, ιδίως κάτω από απαιτητικές συνθήκες, και χρειάζεται σημαντικός χρόνος και ακλόνητη δέσμευση από όλες τις πλευρές. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν απόδειξη της αξίας και της ανταμοιβής που προκύπτουν από τέτοιες αφοσιωμένες προσπάθειες: Παρά τις πιέσεις λόγω των διακυμάνσεων στις μεταναστευτικές ροές και τις εξελισσόμενες ανάγκες των ωφελούμενων, οι διμερείς συνεργασίες στα προγράμματα έχουν τεράστια απόδοση ως προς την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, οδηγώντας σε ανεκτίμητες πρωτοβουλίες που έχουν επηρεάσει θετικά τις ζωές των αιτούντων άσυλο και άλλων ευάλωτων ομάδων στην Ελλάδα.» Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον κύριο Χαρίλαο Φαλτσέτα, Πρόεδρο της ΣΟΛ Crowe Συμβουλευτικής, εκπρόσωπο του Διαχειριστή Επιχορήγησης.
Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, η Ειδική Αντιπρόσωπος για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κυρία Leyla Kayacik, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ και τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρόσκληση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανέδειξε τη δέσμευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, σύμφωνα με το Πλάνο Δράσης για την Προστασία Ευάλωτων Πληθυσμών στο πλαίσιο της Μετανάστευσης και του Ασύλου στην Ευρώπη 2021-2025). «Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνεχίσει να προάγει μια συμπεριληπτική και βασισμένη στα δικαιώματα προσέγγιση για τη μετανάστευση και το άσυλο, θέτοντας την αξιοπρέπεια όλων των ατόμων στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας» υπογράμμισε. Κλείνοντας την ομιλία της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των προγραμμάτων των EEA and Norway Grants στην Ελλάδα και πρόσφερε τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης για πιθανές μελλοντικές πρωτοβουλίες.
Ο κύριος Roger Bymolt, Results and Evaluation Officer του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ στις Βρυξέλλες, έκανε μια σύντομη αναφορά στο σύστημα αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των ΕΕΑ Grants. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δύο προγραμμάτων από τα στελέχη του Διαχειριστή Επιχορήγησης, κυρίες Αναστασία Γεωργίου, Επικεφαλής προγραμμάτων, Καλλιόπη-Αναστασία Λιάπη, Συντονίστρια παρακολούθησης και αξιολόγησης, Χρυσήλια Δημητριάδη, Συντονίστρια αναφορών, και Ελένη Ζαχαροπούλου, Υπεύθυνη επικοινωνίας.
Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών αποτελεί πυρήνα των διμερών πρωτοβουλιών των EEA Grants. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος Leonardo Doria de Souza, εκπρόσωπος της Νορβηγικής Διεύθυνσης Ένταξης (IMDi) μοιράστηκε την νορβηγική εμπειρία στην πολιτική κοινωνικής ενσωμάτωσης. Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τον κύριο Harry Smith, Επικεφαλής Πολιτικής και Τμήματος Προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδας και την κυρία Jun Shirato, Βοηθό Αντιπρόσωπο στον Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Με δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συντονιστές την κυρία Ιωάννα Φωτιάδη, δημοσιογράφο στην εφημερίδα Καθημερινή, και τον κύριο Γιώργο Αρχιμανδρίτη, δημιουργό, παρουσιαστή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού και συγγραφέα, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης των αποτελεσμάτων των έργων. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των οργανώσεων που χρηματοδοτήθηκαν, ωφελούμενοι των έργων, καθώς και η Προϊσταμένη Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κυρία Γκέλη Αρώνη.
Οι οργανώσεις που συμμετείχαν ήταν: ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, International Rescue Committee (IRC) Ελλάδας, Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, ΜΕΤΑδραση, Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων (ΣΜΑΝ), NORCAP, SolidarityNow, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και European Wergeland Center.
Σε ένα ζεστό κλίμα γεμάτο συγκίνηση, ο κύριος Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Διευθυντής των προγραμμάτων και συνιδρυτής της HumanRights360, ευχαρίστησε όλους όσους ήταν μέρος αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας την αξία της συνεργασίας. Αναπόσπαστο μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσε η έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με έργα ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και ευάλωτων γυναικών που ωφελήθηκαν από τα προγράμματα, την οποία επιμελήθηκε η κυρία Όλγα Στεφάτου, φωτογράφος.
Τους ομιλητές των πάνελ μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελένη Ζαχαροπούλου
M. (+30) 6974206873 | E-mail: eleni.zacharopoulou@humanrights360.org
Φωτογραφίες: Πάνος Μεντζίνης
Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, στην υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Εταίρος στο πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» είναι η Διεύθυνση Μετανάστευσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας της Νορβηγίας (UDI). Το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα, ύψους 6,5 εκ. ευρώ, φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (δωρήτριες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, EEA Grants) 2014 – 2021. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης των προγραμμάτων είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360.