Διμερείς Πρωτοβουλίες

Ενίσχυση της ικανότητας και διασφάλιση προστασίας για ευάλωτους μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες

Lead Partner: INTERSOS HELLAS
Co-Partner: University of Bergen

Στόχος του έργου ήταν να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος του COVID-19 στους αιτούντες άσυλο και στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Αθήνα και στο Μπέργκεν. Οι εταίροι ανέλυσαν το πλαίσιο του πληθυσμού-στόχου, εντοπίζοντας κενά και προωθώντας νέες μεθοδολογίες, με έμφαση στην επισιτιστική ανασφάλεια, την ψυχική υγεία και τις συνέπειες που σχετίζονται με την πανδημία. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, μοιράστηκαν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές ανά χώρα.

Ένα Κέντρο Μία Φωνή

Lead Partner: Dråpen i Havet/ Drop in the Ocean
Co-Partner: One Happy Family

Το έργο στόχευσε στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής οργάνωσης One Happy Family (OHF) και της νορβηγικής οργάνωσης Dråpen i Havet / A Drop in the Ocean (DiH). Οι δύο οργανώσεις, που ήδη συνεργάζονται στο Κέντρο Κοινότητας Πλατείας Βικτωρίας (Victoria Community Center – VCC) στην Αθήνα, άδραξαν την ευκαιρία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω κοινών πρωτοβουλιών επικοινωνίας, εργαστηρίων, διαδικτυακών συναντήσεων και συνεργατικών δράσεων.

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παροχή ποιοτικών συνθηκών υποδοχής για προσφυγικούς πληθυσμούς στην Ελλάδα και τη Νορβηγία, αντίστοιχα

Lead Partner: MdM-Greece
Co-Partner: HERO Norge

Το έργο διευκόλυνε την ανταλλαγή γνώσεων και τη δικτύωση μεταξύ των MdM-GR και της Hero Norge, προωθώντας τη μελλοντική συνεργασία. Περιελάμβανε δύο εντατικές επισκέψεις εργασίας, όπου ομάδες και από τους δύο οργανισμούς συμμετείχαν σε θεματικά εργαστήρια, επιτόπιες επισκέψεις και συναντήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς στο Όσλο και την Αθήνα. Και οι δύο επισκέψεις κορυφώθηκαν με τη σύνταξη μιας έκθεσης «Lessons Learned Report», η οποία ενσωμάτωσε τα σχόλια, τις ιδέες και τις βέλτιστες πρακτικές που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.

Το σχολείο ως θεσμός Προστασίας και Ένταξης των προσφύγων παιδιών και οικογενειών

Lead Partner: Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 1ης δημοτικής κοινότητας του δήμου Αθηναίων/ 82ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
Co-Partner: 1) Περιφέρεια Søndre Nordstrand, δήμος Όσλο, 2) CITYKIDS – Τμήμα Εκπαίδευσης και Διεθνών Σπουδών, Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο Όσλο

Το έργο SPIRAL αποσκοπούσε στην προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας μέσω της συνεργασίας δήμων, ακαδημαϊκών και παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας. Πρωταρχικός στόχος της ήταν η βελτίωση και η επέκταση των υπηρεσιών για τα παιδιά και τις οικογένειες των προσφύγων. Το SPIRAL επέκτεινε το δίκτυό του, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών για την ένταξη των προσφύγων στα αστικά νηπιαγωγεία.

Ενίσχυση της εύρυθμης και ανθρώπινης εθελοντικής επιστροφής μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, στις Χώρες Προέλευσης τους μέσω ενισχυμένης συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας

Lead Partner: IOM Greece – International Organization for Migration
Co-Partner: Hero Norge AS

Το έργο στόχευσε στην ενίσχυση της υποβοηθούμενης εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης μεταναστών (AVRR) μέσω της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας. Οι κύριες δράσεις περιλάμβαναν μια επίσκεψη εργασίας από την HERO Norge στην Αθήνα, την ανάπτυξη ενός κοινού εγγράφου συστάσεων και ένα τελικό εργαστήριο. Με τη διευκόλυνση της δομημένης ανταλλαγής γνώσεων και της συνεργασίας, το έργο συνέβαλε στη βελτίωση των στρατηγικών AVRR, στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στην ενίσχυση των διαδικασιών εθελοντικής επιστροφής.

Υποστηρίξτε τους εκτοπισμένους, ιδιαίτερα τις ευάλωτες γυναίκες και τα παιδιά

Lead Partner: Allileggie SolidarityNow
Co-Partner: Dråpen i Havet / Drop in the Ocean

Το έργο αποσκοπούσε στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του SolidarityNow και της Dråpen i Havet / Drop in the Ocean (DiH) και στην ενίσχυση της υποστήριξης των εκτοπισμένων γυναικών και παιδιών. Η κύρια εστίασή του ήταν η διατήρηση του Female Friendly Space (FFS) στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας/Πολυκάστρου, ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι γυναίκες πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και επωφελούνται από διάφορες υπηρεσίες. Για τη διασφάλιση αυτού του στόχου, η SN και η DiH ενίσχυσαν τη συνεργασία τους μέσω εβδομαδιαίων συναντήσεων σχεδιασμού, μηνιαίων στρατηγικών συνεδριάσεων και τακτικής εμπλοκής με τη διοίκηση του χώρου.

Τάξεις κατά του εκφοβισμού – CAB

Lead Partner: Allileggie SolidarityNow
Co-Partner: The European Wergeland Centre

Το έργο «Τάξεις κατά του εκφοβισμού» (CAB) είχε ως στόχο την προώθηση ασφαλών και χωρίς αποκλεισμούς σχολείων στην Ελλάδα μέσω μιας καινοτόμου διμερούς συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και νορβηγικών φορέων. Ανταλλάσσοντας γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές, το έργο επικεντρώθηκε στην πρόληψη του εκφοβισμού, των διακρίσεων και της βίας, προωθώντας παράλληλα τη συμπερίληψη όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή την ευαλωτότητα.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

Lead Partner: PRAKSIS
Co-Partner: Global Girl Media Greece (GGMG), and Culture Break Borders (CBB) Kultur Bryter Grenser

Το έργο «Η μουσική αγκαλιάζει τους πολιτισμούς», με φορέα υλοποίησης την PRAKSIS σε συνεργασία με την Global Girl Media Greece και την Culture Break Borders, επιδίωξε την ενσωμάτωση νέων με προσφυγικό, μεταναστευτικό και ελληνικό υπόβαθρο μέσω της μουσικής, της παραγωγής βίντεο και της εκπαίδευσης σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Κάθε εταίρος διαδραμάτισε ξεχωριστό ρόλο στην εκτέλεση εργαστηρίων που ανέδειξαν την πολιτιστική ποικιλομορφία, την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, το έργο αποσκοπούσε στην άρση των προκαταλήψεων και στην προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης. Ωστόσο αντιμετώπισε αξιοσημείωτες προκλήσεις που επηρέασαν το εύρος των αποτελεσμάτων του.

Τα έργα «Φωνές χωρίς σύνορα» και «Σκέψεις για τη διασταύρωση του τσίρκου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δράσης για το κλίμα» -τα οποία είχαν αρχικά συμπεριληφθεί στον κατάλογο των δεσμευμένων έργων- δεν υλοποιήθηκαν.